Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(104)
Forma i typ
Książki
(104)
Poradniki i przewodniki
(85)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(98)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(75)
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
(13)
Wypożyczalnia dla dzieci
(7)
Filia Kliniska Wielkie
(3)
Filia Krępsko
(5)
Filia Lubczyna
(2)
Filia Mosty
(7)
Filia Żółwia Błoć
(1)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Ullenka
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
616.37-008
(1)
Alberti Miranda
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barański Bartłomiej
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bartosz-Czuba Danuta
(1)
Bator Julita
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bohosiewicz Sonia (1975- )
(1)
Boncol Malwina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brown Debbie
(1)
Brunka Marek
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Będzińska Katarzyna
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Devine Molly
(1)
Dobrzańska Aleksandra
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dąbrowska Ewa
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Fenster Carol Lee
(1)
Finney Teresa
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen
(1)
Frazier Matt
(1)
Friedman Steve (1955- )
(1)
Gelsser Magda
(1)
Gessler Lara
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Grabowska Bogumiła
(1)
Grabowska-Grzyb Ałbena (1971- )
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gwis Asia
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Hellmiß Margot
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Izdebska Jadwiga (kucharstwo)
(1)
Janssen Margarete
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jezernik Božidar (1951- )
(1)
Jurek Scott (1973- )
(1)
Justyna Paweł
(1)
Kadłubowski Marcin
(1)
Kapała Aleksandra (onkolog)
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kosin Paweł (leśnictwo)
(1)
Kotarski Bartłomiej
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Krawczyk Agnieszka
(1)
Krzystek Grzegorz
(1)
Krzyżanowski Krzysztof
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Kurzak Aleksandra (1977- )
(1)
Kłodecki Mateusz
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(67)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(97)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(103)
Język
polski
(98)
nieznany (po)
(4)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(12)
Dzieci
(7)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(6)
18+
(1)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(36)
Potrawy dietetyczne
(20)
Kucharstwo
(11)
Przepisy kulinarne
(11)
Dietetyka
(8)
Leczenie dietą
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Gotowanie
(7)
Insulinooporność
(7)
Weganizm
(7)
Żywność
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kobieta
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Kulinaria
(5)
Kultura stołu
(5)
Potrawy
(5)
Chleb
(4)
Dieta
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Rodzina
(4)
Cukrzyca
(3)
Dziennikarze
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Makaron
(3)
Odżywianie
(3)
Psychologia
(3)
Sport
(3)
Zdrowie fizyczne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywienie chorych
(3)
Adaptogeny
(2)
Ajurweda
(2)
Ciasta
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta DASH
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dowbor, Katarzyna (1959- )
(2)
Ekologia
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Glukoza
(2)
Głód
(2)
Higiena
(2)
Jelita
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Metabolizm
(2)
Motywacja
(2)
Natura
(2)
Ocet jabłkowy
(2)
Orzechy
(2)
Osoby w wieku średnim
(2)
Otyłość
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przyjaźń
(2)
Psychodietetyka
(2)
Restauracje
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Sprzedaż
(2)
Sprzedaż konsumencka
(2)
Techniki sprzedaży
(2)
Torty
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Śniadania
(2)
Świadomość ekologiczna
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Aminokwasy
(1)
Antropologia
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Batat
(1)
Białka
(1)
Białko roślinne
(1)
Bieg maratoński
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Bieganie
(1)
Biwak
(1)
Bliźnięta
(1)
Borucka, Beata(1961- )
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Burak zwyczajny
(1)
Candida
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1989-2000
(6)
1901-2000
(5)
1945-1989
(4)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Świat
(2)
Bałkany
(1)
Europa
(1)
Korea Południowa
(1)
Mazury
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(52)
Przepisy kulinarne
(46)
Książka kucharska
(43)
Publikacja bogato ilustrowana
(42)
Opracowanie
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Autobiografia
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Esej
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reprint
(1)
Szkice literackie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1347)
Edukacja i pedagogika
(814)
Socjologia i społeczeństwo
(643)
Psychologia
(634)
Medycyna i zdrowie
(579)
Kulinaria
(104)
Kultura i sztuka
(318)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(309)
Biologia
(304)
Literaturoznawstwo
(281)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(271)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(265)
Rozwój osobisty
(260)
Religia i duchowość
(215)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(205)
Zarządzanie i marketing
(195)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(172)
Etnologia i antropologia kulturowa
(129)
Informatyka i technologie informacyjne
(122)
Podróże i turystyka
(118)
Hobby i czas wolny
(117)
Językoznawstwo
(112)
Kultura fizyczna i sport
(107)
Geografia i nauki o Ziemi
(101)
Filozofia i etyka
(93)
Praca, kariera, pieniądze
(91)
Fizyka i astronomia
(89)
Styl życia, moda i uroda
(87)
Inżynieria i technika
(78)
Media i komunikacja społeczna
(77)
Ochrona środowiska
(72)
Nauka i badania
(68)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(46)
Transport i logistyka
(42)
Matematyka
(32)
Architektura i budownictwo
(27)
Chemia
(27)
Rolnictwo i leśnictwo
(26)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(22)
Dom i ogród
(17)
Archeologia
(11)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Fantastyka
(1)
Fizyka i astromomia
(1)
Hobby i wolny czas
(1)
Inżynieria środowiska
(1)
Polityka
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Szczepienia ochronne--historia
(1)
Szczepienia ochronne--psychologia
(1)
Turystyka i podróże
(1)
104 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Sądzę, że największą pochwałą, jaką można otrzymać w trakcie przygotowywania posiłku, jest usłyszenie od Babci: „ja nie potrafię zrobić czegoś tak dobrego”. I właśnie to mnie spotkało. I zdarzyło mi się, że Babcia poprosiła mnie, abym ją – skarbonkę wiedzy kulinarnej – nauczył pieczenia chleba i focacci. Przepojony tym sukcesem, bardziej niż powodzeniem pierwszego wydania tej książki, podjąłem się zadania uczynienia z tego drugiego wydania czegoś wyjątkowego. Zasadnicza część pozostała taka sama – zawiera przepisy jak produkować chleb w domu i jak dbać o jego stałą doskonałość. Do tych przepisów dodałem wiele innych, także najnowszych – jak focaccia z Recco, chleb cafone, pizza (jej brak w poprzednim wydaniu jest niewybaczalny). W ten sposób powstał poradnik oparty na praktycznym doświadczeniu, znacznie bogatszy od poprzedniego, za którego pomocą możemy naprawdę nauczyć się pieczenia chleba – ale nie tylko: można lepiej jeść, zaoszczędzić pieniądze, a także i czas, gdyż sami się przekonamy, że wyprodukowanie chleba wymaga mniej czasu niż kupienie go! Omówione tematy: Dlaczego warto piec chleb w domu – czas i koszty, Podstawy pieczenia chleba, Ciasto i jego rośnięcie, Receptura podstawowa, Dobór mąki, Triki, aby ciasto lepiej rosło, Przepisy regionalne i specjalne: chleb arabski, chleb apulijski (czyli z Altamury), chleb toskański, chleb przaśny (maca), pan brioche, babka, focaccia, pizza, chleb cafone, chapati, plecionka żytnia, Porady praktyczne jak piec chleb w domu, Receptury potraw z chleba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracja, fotografie ; 25 cm.
Twoja droga do równowagi hormonalnej. Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce "Zdrowa tarczyca" znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. "Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Żyć dobrze... z alergią : dieta, ajurweda i praktyczne porady / Karolina i Maciej Szaciłło. - Wydanie pierwsze - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, copyright 2020. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Skala występowania chorób alergicznych zwiększa się z każdym rokiem. Obecnie z powodu chorób alergicznych cierpi niemal połowa Polaków. Czy przyczyną jest wszechobecny stres? A może zanieczyszczenie środowiska lub pełna chemicznych dodatków żywność? Podobnie jak przy wielu innych schorzeniach, także w przypadku alergii z pomocą może przyjść odpowiednia dieta oraz… uporządkowanie emocji. Jak bowiem wiadomo – wszystko zaczyna się w głowie. W książce Żyć dobrze… z alergią Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, krok po kroku pomogą ci znaleźć sposób odżywiania dobrany do twoich potrzeb. Prócz tego w książce znajdziesz wskazówki, jak dzięki mocy ziół i przypraw, zabiegów olejowych oraz prostych technik oddechowych i relaksacyjnych możesz poczuć się lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Idealna książka kucharska dla odkrywców nowych smaków,małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej! Do dzieła!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (02.053.2) (gotowanie) (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Makaron / tekst Emmanuel Trédez ; ilustracje Nicolas Gouny ; przekład Katarzyna Grzyb. - Warszawa : Harperkids, copyright 2023. - 30, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, co jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii „Wiem, co jem” kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii „Wiem, co jem” ukazały się dotychczas: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Miód”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (Akademia Mądrego Dziecka) (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Autorka udowadnia, że choroby autoimmunologiczne można pokonać… zdrowym odżywianiem. Proponuje Ci prostą i skuteczną dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka tej książki kucharskiej w przeszłości zmagała się chorobami przewlekłymi jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej rad i wskazówek, a przede wszystkim – z jej przepisów na smakowite dania, Ty też możesz powrócić do zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Co Ci leży na sercu : dieta w chorobach układu krążenia / Ewa Trusewicz - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 254, [2] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 22 cm.
Choroby układu krążenia są zdecydowanie główną przyczyną zgonów w Polsce. Zatrważające jest to, że jeszcze w roku 1960 choroby sercowo-naczyniowe odpowiadały za mniej niż jedną czwartą (23,4%) wszystkich zgonów, a już w 1991 roku były przyczyną ponad połowy śmierci (52,7%)! Jak wypadamy na tle innych krajów? W skali światowej… dość blado. Według WHO w 2017 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 31% ludności na świecie, 85% tych zgonów spowodowanych było zawałem serca lub udarem. Choroby sercowo-naczyniowe to grupa chorób naczyń serca, mózgu i naczyń obwodowych. Do najczęstszych należą: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń mózgu, choroba wieńcowa, zakrzepica żył, arytmia. Po tych dość smutnych, suchych faktach – promyk nadziei! Aż w 80% przypadków można zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym! Książka Ewy Trusewicz „Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia” nie jest kolejnym poradnikiem o tym, jak należy odżywiać się w miażdżycy. Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre „złote rady” idą na skróty i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach. Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia. Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Choroby nowotworowe są plagą współczesnej cywilizacji. Aby im zapobiec niezbędna jest odpowiednia codzienna profilaktyka, a w przypadku zachorowania również odpowiednie odżywianie organizmu. Niniejszy poradnik został podzielony na dwie części. Pierwsza została poświęcona odpowiedniej profilaktyce żywienia, czyli co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest przeznaczona dla osób już chorych oraz ich bliskich. Autorki podpowiadają, jak wzmocnić osłabiony organizm oraz jak się odżywiać, aby uniknąć dolegliwości często towarzyszących leczeniu nowotworów takich jak: wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp. Zawarte w książce gotowe jadłospisy wraz z przepisami, są zgodne z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym w leczeniu chorób nowotworowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Zdrowie w głowie : odżywianie przez świadome gotowanie / Ullenka. - Wydanie pierwsze - Warszawa : Luna, 2023. - 346, [6] stron : fotografie kolorowe : 25 cm.
Kontynuacja bestsellera Zielony sekret zdrowia, który podbił serca tysięcy czytelników. Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych. Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania – metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę. Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia: uzdrawianie poprzez roślinne gotowanie/ Ullenka - Warszawa : Wydawnictwo Luna, 2022. - 374, [2] strona : ilustracje ; 21 cm.
"Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie." Jeśli szukasz sposobu na rozwiązanie problemów zdrowotnych, chcesz o siebie zadbać i oczyścić organizm, poznaj kuchnię Ullenki. "Zielony sekret zdrowia" to poradnik na temat zdrowego odżywiania zawierający ponad 130 przepisów na apetyczne dania z prostych składników, zgodnych z ludzkim metabolizmem i nieobciążających nadmiernie trawienia. Ullenka tworzy je od wielu lat. Podstawą receptur są owoce i warzywa, które wzmacniają organizm i chronią go przed negatywnymi skutkami współczesnego życia. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przyrządzić świeże potrawy, tak aby były zdrowe i smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Chcę Cię zachęcić do docenienia uroków prostych, zwyczajnych chwil, uważności na piękno, które podsuwa nam natura. W tej książce z radością, ale i z pokorą, zapraszam na mój koniec świata. Otwieram przed tobą drzwi mazurskiego domu, pełnego życia, kolorów, smaków i miłości. Nie trzeba spektakularnych widoków, rozlewisk ani jezior, aby stworzyć sobie mały raj. Co jest potrzebne? Kawałek nieba, dach nad głową, kilka drzew i cisza. Plus otwarte serce, dużo chęci, siły, troszkę szaleństwa oraz odrobina wyobraźni. Zwyczajnie to bardzo osobisty przewodnik po prostym życiu. Znajdziesz w nim łatwe przepisy kulinarne na dania z naturalnych składników i pomysły na czas spędzony z rodziną – bez laptopa i smartfona. Dowiesz się, jak smakować samotność. Przepuszczać przez palce promienie słońca lub czas. Przekonasz się, jak cudownie jest spacerować zamiast biec. Jak czerpać radość z codziennych czynności i utrzymywać równowagę między rywalizującymi ze sobą siłami życia. Bądź bliżej natury. Bądź bliżej siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia kobiet / Monika Zamachowska. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, cop. 2014. - 143, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Kuchnia kobiet to opowieść znanej dziennikarki o rodzinie, przyjaciółkach i znajomych, których sztuka kulinarna stała się dla niej inspiracją do własnych poszukiwań. Fascynująca historia kobiet i ich kulinarnych upodobań, która udowadnia, że jedzenie to nie tylko konieczność, ale jedna z czystych radości życia. Nić wspomnień i anegdot przeplata się tu z przepisami zaczerpniętymi z różnych źródeł: cennego notatnika kulinarnego babci Ziuty, receptur kobiet ważnych dla autorki, z własnych pomysłów sprawdzonych w praktyce. Czytelnik znajdzie tradycyjne przepisy wielkopolskie, ale również angielskie, hiszpańskie, a nawet.. sardyńskie, gdyż takie były drogi życiowe Moniki Zamachowskiej. Tekst wzbogacają fotografie z archiwum rodzinnego, a także barwne zdjęcia autorki oraz potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Wzmocnij jelita! : wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 335, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG! ODBUDUJ MIKROFLORĘ JELIT I ODZYSKAJ RÓWNOWAGĘ EMOCJONALNĄ! Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji. Czy zdarza Ci się zajadać stres? Czy słodyczami poprawiasz sobie nastrój? Jeśli tak, ta książka jest dla ciebie! Autor Jaglanego detoksu oraz Zatrzymaj Hashimoto na podstawie własnego doświadczenia i wieloletniej praktyki przystępnie podpowiada, jak żyć, aby odzyskać sens i radość życia! Dowiesz się, jak wzmocnić swój przewód pokarmowy, jednocześnie wzmacniając psychikę! Gotuj zdrowo! Wzmocnij jelita i odzyskaj zdrowie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Kliniska Wielkie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
NIECZYNNE
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Insulinooporność : 28 dni na talerzu / Joanna Zielewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2023. - 159 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian. Książka „Insulinooporność. 28 dni na talerzu” to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił znak.com.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Kliniska Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
NIECZYNNE
Książka
W koszyku
Zdrowe odżywianie seniora / [tekst mgr dietetyk Agnieszka Ziober]. - Wydanie pierwsze - Bielsko-Biała : Dragon Expert, 2020. - 112, stron : fotografie ; 24 cm.
(Expert)
Niezbędna pomoc dla tych, którzy po przejściu na emeryturę chcą zachować dobrą kondycję psychofizyczną. W książce omówiono temat zdrowego odżywiania seniorów z uwzględnieniem przepisów kulinarnych w różnych dietach, przy różnych schorzeniach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Jedz pysznie i chudnij / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 255, [1] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą. Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków. W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NB (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej