Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(104)
Forma i typ
Książki
(104)
Poradniki i przewodniki
(85)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(98)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(75)
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
(13)
Wypożyczalnia dla dzieci
(7)
Filia Kliniska Wielkie
(3)
Filia Krępsko
(5)
Filia Lubczyna
(2)
Filia Mosty
(7)
Filia Żółwia Błoć
(1)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Ullenka
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
616.37-008
(1)
Alberti Miranda
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barański Bartłomiej
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bartosz-Czuba Danuta
(1)
Bator Julita
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bohosiewicz Sonia (1975- )
(1)
Boncol Malwina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borucka Beata (1961- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brown Debbie
(1)
Brunka Marek
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Będzińska Katarzyna
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Devine Molly
(1)
Dobrzańska Aleksandra
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dąbrowska Ewa
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Fenster Carol Lee
(1)
Finney Teresa
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen
(1)
Frazier Matt
(1)
Friedman Steve (1955- )
(1)
Gelsser Magda
(1)
Gessler Lara
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Grabowska Bogumiła
(1)
Grabowska-Grzyb Ałbena (1971- )
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gwis Asia
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Hellmiß Margot
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Izdebska Jadwiga (kucharstwo)
(1)
Janssen Margarete
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jezernik Božidar (1951- )
(1)
Jurek Scott (1973- )
(1)
Justyna Paweł
(1)
Kadłubowski Marcin
(1)
Kapała Aleksandra (onkolog)
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kosin Paweł (leśnictwo)
(1)
Kotarski Bartłomiej
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Krawczyk Agnieszka
(1)
Krzystek Grzegorz
(1)
Krzyżanowski Krzysztof
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Kurzak Aleksandra (1977- )
(1)
Kłodecki Mateusz
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(67)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(97)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(103)
Język
polski
(98)
nieznany (po)
(4)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(12)
Dzieci
(7)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(6)
18+
(1)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(36)
Potrawy dietetyczne
(20)
Kucharstwo
(11)
Przepisy kulinarne
(11)
Dietetyka
(8)
Leczenie dietą
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Gotowanie
(7)
Insulinooporność
(7)
Weganizm
(7)
Żywność
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kobieta
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Kulinaria
(5)
Kultura stołu
(5)
Potrawy
(5)
Chleb
(4)
Dieta
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Rodzina
(4)
Cukrzyca
(3)
Dziennikarze
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Makaron
(3)
Odżywianie
(3)
Psychologia
(3)
Sport
(3)
Zdrowie fizyczne
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywienie chorych
(3)
Adaptogeny
(2)
Ajurweda
(2)
Ciasta
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta DASH
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dowbor, Katarzyna (1959- )
(2)
Ekologia
(2)
Fermentacja
(2)
Gastronomia
(2)
Glukoza
(2)
Głód
(2)
Higiena
(2)
Jelita
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Metabolizm
(2)
Motywacja
(2)
Natura
(2)
Ocet jabłkowy
(2)
Orzechy
(2)
Osoby w wieku średnim
(2)
Otyłość
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przyjaźń
(2)
Psychodietetyka
(2)
Restauracje
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Sprzedaż
(2)
Sprzedaż konsumencka
(2)
Techniki sprzedaży
(2)
Torty
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Śniadania
(2)
Świadomość ekologiczna
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Aminokwasy
(1)
Antropologia
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Batat
(1)
Białka
(1)
Białko roślinne
(1)
Bieg maratoński
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Bieganie
(1)
Biwak
(1)
Bliźnięta
(1)
Borucka, Beata(1961- )
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Burak zwyczajny
(1)
Candida
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1989-2000
(6)
1901-2000
(5)
1945-1989
(4)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Świat
(2)
Bałkany
(1)
Europa
(1)
Korea Południowa
(1)
Mazury
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(52)
Przepisy kulinarne
(46)
Książka kucharska
(43)
Publikacja bogato ilustrowana
(42)
Opracowanie
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Autobiografia
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Esej
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Reprint
(1)
Szkice literackie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1346)
Edukacja i pedagogika
(814)
Socjologia i społeczeństwo
(642)
Psychologia
(634)
Medycyna i zdrowie
(578)
Kulinaria
(104)
Kultura i sztuka
(318)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(309)
Biologia
(304)
Literaturoznawstwo
(281)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(271)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(265)
Rozwój osobisty
(260)
Religia i duchowość
(215)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(205)
Zarządzanie i marketing
(195)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(172)
Etnologia i antropologia kulturowa
(129)
Informatyka i technologie informacyjne
(122)
Podróże i turystyka
(118)
Hobby i czas wolny
(117)
Językoznawstwo
(112)
Kultura fizyczna i sport
(107)
Geografia i nauki o Ziemi
(101)
Filozofia i etyka
(93)
Praca, kariera, pieniądze
(91)
Fizyka i astronomia
(89)
Styl życia, moda i uroda
(87)
Inżynieria i technika
(78)
Media i komunikacja społeczna
(77)
Ochrona środowiska
(72)
Nauka i badania
(68)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(46)
Transport i logistyka
(41)
Matematyka
(32)
Architektura i budownictwo
(27)
Chemia
(27)
Rolnictwo i leśnictwo
(26)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(22)
Dom i ogród
(17)
Archeologia
(11)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Fantastyka
(1)
Fizyka i astromomia
(1)
Hobby i wolny czas
(1)
Inżynieria środowiska
(1)
Polityka
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Szczepienia ochronne--historia
(1)
Szczepienia ochronne--psychologia
(1)
Turystyka i podróże
(1)
104 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta. Niski indeks glikemiczny to poradnik idealny zarówno dla osób borykających się z nadwagą, otyłością, insulinoopornością i cukrzycą, jak i wszystkich tych, którzy chcą zdrowo żyć. Autorka przystępnie wyjaśnia zależności zachodzące pomiędzy niezdrowym trybem życia a złym samopoczuciem. Pokazuje też, jak w prosty sposób można osiągnąć cel, jakim jest kontrola nad racjonalnym odżywianiem się oraz radość ze szczupłej sylwetki i życia w zdrowiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania zawijane : ponad 100 zrolowanych smakołyków / [Współautor Miranda Alberti ; tłumaczenie Małgorzata Chudzik]. - Wydanie pierwsze - Warszawa : Muza, 2006. - 127, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
W książce przedstawiono ponad 100 pomysłów na słodkie i pikantne dania arabskie, amerykańskie, azjatyckie i z innych rejonów globu - od klasycznych zrazów zawijanych poprzez chrupiące roladki wiosenne po tak modne ostatnio wrapy. Smaczna otoczka, ekscytujące nadzienie - to tajemnica nieograniczonych wręcz możliwości kombinacji. Ponad 100 przepisów na wspaniałe roladki: cannelloni, sushi, strucle i croissanty. Wiele rad dotyczących zawijania rolad, roladek, zrazów i naleśników. Przepisy na sosy, dipy i napoje oraz pomysły na małe i duże przyjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 630/655 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Wydanie pierwsze - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2013. - 286 stron ; 21 cm.
Książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie ma bardzo długą tradycję. Zwykle z wędzonkami kojarzą nam się mięso i ryby. A przecież dzięki różnym metodom wędzenia wyjątkowo smakować mogą również sól, jaja, chleb, owoce, warzywa, sery, orzechy, zioła, a nawet słodycze! Jeśli dotychczas sądziliście, że wędzić można tylko w wędzarni, macie teraz szansę zmienić zdanie. Na grillu, w woku, w wędzarni stołowej, pod kloszem do wędzenia, w piekarniku albo w puszce po ciastkach – Cosima Bellersen Quirini, autorka niniejszego poradnika, prezentuje cały wachlarz różnych metod wędzenia tym, którzy nie boją się eksperymentować. • Na czym polega wędzenie na zimno, na ciepło i na gorąco? • Jak wędzić, co wędzić i w czym wędzić? • Ponad 200 wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na znakomite wędzonki. Czas na wędzarniczą kuchenną rewolucję!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie I - Kraków : Znak Horyzont, 2021. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieści ze smakiem / Beata Borucka. - Wydanie pierwsze - Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. - 337, [2] strony ; 24 cm.
Zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem. Ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. Wszystko bogato okraszone smakiem i mnóstwem przepisów autorki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza publikacja wydawnictwa tortownia.pl to niezwykła książka z pomysłami na efektowne i proste torty nie tylko dla dzieci. Efektowne, bo autorka pokazuje, jak za pomocą lukru plastycznego wyczarować oryginalny i zaskakujący tort w kształcie żaby, dinozaura, baśniowego zamku czy bolidu Formuły 1. Proste, bo do ich wykonania nie potrzeba doświadczenia w pieczeniu ciast, szczególnych umiejętności ani wielu specjalistycznych przyborów. Przejrzyste, czytelne przepisy ilustrują kolorowe zdjęcia, dzięki którym dowiesz się, jak krok po kroku wykonać każdy z pięćdziesięciu wzorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Dzieci w kuchni” to łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. [Wydawnictwo Jedność, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krępsko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210 [6] strony : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia –przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta DASH w teorii i zastosowaniu / Aleksandra Cichocka. - Wydanie II uaktualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o., 2021. - 183 strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń. W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profi laktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie. "Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej : przepisy / Beata Anna Dąbrowska ; wprowadzenie Ewa Dąbrowska. - Dodruk, wznowienie 2018, dodruk, dodruk II - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2018. - 206 stron : fotografie ; 24 cm.
"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy" to popularna książka kucharska, która zawiera spis przepisów na dania według diety dr Dąbrowskiej. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co je. Niezdrowa dieta: fast foody, napoje gazowane i brak ruchu odbijają się negatywnie na zdrowiu i sprawiają, że czujemy się źle. "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy" pomogła już wielu osobom nabrać zdrowych nawyków żywieniowych. Dieta warzywno-owocowa określa to, jakie warzywa i owoce powinniśmy spożywać w celu oczyszczenia organizmu. To dieta, której trzeba się restrykcyjnie trzymać. Mimo początkowych trudności bardzo szybko przystosowujemy się do nowego stylu życia. Jeżeli borykasz się z chronicznym zmęczeniem, różnorodnymi chorobami i infekcjami to warto, żebyś zainteresował propozycją się dr Ewy Dąbrowskiej. Dzięki wykorzystaniu produktów dozwolonych w diecie, można stworzyć różnorodne dania i potrawy. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zyskała już wielu zwolenników, którzy docenili jej prozdrowotne działanie. Oczyszczenie organizmu sprawia, że można pozbyć się uzależnienia od słodyczy i dużej ilości niezdrowej soli. "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy" to świetna książka kucharska, która pozwoli poznać ciekawe przepisy z uwzględnieniem dozwolonych w diecie produktów. Gotowanie będzie o prostsze, szybsze i smaczniejsze. W końcu nie zawsze jesteśmy w stanie wpaść na tak pomysłowe dania!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od postu do pełnowartościowego odżywiania - smacznie i prosto! Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach. Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt. W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki! W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz – pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasowni oraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Candida : skuteczne uzdrawianie grzybic / Molly Devine ; [tłumaczenie Dorota Morawska]. - Wydanie pierwsze - Białystok : Vital, 2020. - 167, [1] strony : fotografie ; 24 cm.
Antybiotyki, antykoncepcja hormonalna, niewłaściwa dieta to tylko kilka czynników wywołujących namnażanie się grzybów Candida. Ich przerost wywołuje niebezpieczną chorobę – kandydozę, która jest przyczyną wielu poważnych dolegliwości, takich jak otyłość, zespół nieszczelnego jelita, nietolerancje pokarmowe, wrzody czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Poznaj holistyczny program, dzięki któremu już w 2 tygodnie powstrzymasz niebezpieczny rozrost drożdżaków, przywrócisz prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz odbudujesz mikroflorę. Odkryj ponad 40 przepisów na łatwe do wykonania posiłki oraz proste porady dietetyczne, które pomogą Ci w pełni wrócić do zdrowia! Pokonaj Candidę naturalnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej