Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(50)
Forma i typ
Książki
(50)
Poradniki i przewodniki
(48)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(47)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(39)
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
(4)
Wypożyczalnia dla dzieci
(2)
Filia Krępsko
(5)
Filia Mosty
(3)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Makarowska Magdalena
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Ullenka
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Bartuszek Natalia
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bohosiewicz Sonia (1975- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brown Debbie
(1)
Brown Rachel
(1)
Brunka Marek
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Będzińska Katarzyna
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Ewa
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fisch Jen
(1)
Frazier Karen
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gessler Lara
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Gundry Steven R
(1)
Inchauspé Jessie (1992- )
(1)
Izdebska Jadwiga (kucharstwo)
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Krzyżanowski Krzysztof
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Mączyńska Małgorzata
(1)
Nosrat Samin (1979- )
(1)
Nowicki Marcin
(1)
Ochman Paweł
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piątkiewicz Barbara
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Rigg Annie
(1)
Rose Natalia
(1)
Ryfa Ewelina
(1)
Sikora Michał
(1)
Stróżyńska-Goraj Katarzyna
(1)
Surmacz Redaktor inicjujący Renata
(1)
Suzzi Valli Alessandro
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Szloser Marta
(1)
Trescott Mickey
(1)
Trusewicz Ewa
(1)
Whitaker Kate (1979- )
(1)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(1)
Wolański Robert
(1)
Wysokińska Karolina
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zyśk Anna
(1)
Łucki Zbigniew
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(50)
Język
polski
(45)
nieznany (po)
(4)
Odbiorca
Dorośli
(5)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Zdrowe odżywianie
(19)
Potrawy dietetyczne
(14)
Przepisy kulinarne
(9)
Zdrowy styl życia
(5)
Chleb
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Dietetyka
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Weganizm
(4)
Dieta oczyszczająca
(3)
Gotowanie
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kulinaria
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Alergicy
(2)
Ciasta
(2)
Cukrzyca
(2)
Dekoracja potraw
(2)
Fermentacja
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Menopauza
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Sport
(2)
Torty
(2)
Warzywa
(2)
Żywność
(2)
Bieganie
(1)
Bliźnięta
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Chirurgiczne leczenie ortyłości
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Ciasto na chleb
(1)
Depresja
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pH
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta witariańska
(1)
Diety 1000 kcal
(1)
Domowe kosmetyki
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Efekt jo-jo
(1)
Endometrioza
(1)
Farmakologia
(1)
Gimnastyka
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Grzyby leśne
(1)
Głód
(1)
Higiena
(1)
Hiperglikemia
(1)
Hiperinsulinizm
(1)
Hipoglikemia
(1)
Hormony głodu
(1)
IBS
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Indeks sytości
(1)
Kaloryczność dań
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lektyny
(1)
Likiery
(1)
Low-FODMAP
(1)
Makaron
(1)
Metabolizm
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Natura
(1)
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
(1)
Nordic walking
(1)
Odkwaszanie organizmu
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Operacja bariatryczna
(1)
Orzechy
(1)
Osoby w wieku średnim
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Korea Południowa
(1)
Gatunek
Powieść
(13602)
Powieść obyczajowa
(4156)
Opowiadania i nowele
(3859)
Kryminał
(2294)
Thriller
(1560)
Książka kucharska
(50)
Fantastyka
(1469)
Romans
(1417)
Poradnik
(1372)
Opracowanie
(1257)
Fantasy
(1054)
Sensacja
(1008)
Komiks
(905)
Publikacja bogato ilustrowana
(891)
Broszura
(883)
Powieść przygodowa
(791)
Powieść historyczna
(770)
Podręcznik
(709)
Praca zbiorowa
(609)
Wiersze
(497)
Książka obrazkowa
(478)
Biografia
(462)
Pamiętniki i wspomnienia
(428)
Saga rodzinna
(401)
Publikacje dla dzieci
(394)
Antologia
(384)
Reportaż
(361)
Opowiadanie dziecięce polskie
(347)
Powieść erotyczna
(344)
Książki dla małych dzieci
(282)
Powieść psychologiczna
(263)
Wydawnictwa popularne
(260)
Horror
(232)
Manga
(228)
Monografia
(222)
Romans historyczny
(204)
Poezja dziecięca polska
(181)
Powieść młodzieżowa polska
(170)
Science fiction
(170)
Wywiad dziennikarski
(165)
Publicystyka
(156)
Powieść biograficzna
(153)
Opowiadania i nowele przygodowe
(148)
Esej
(147)
Bajki i baśnie
(144)
Materiały pomocnicze
(127)
Podręczniki akademickie
(122)
Literatura dziecięca polska
(114)
Komedia
(113)
Powieść norweska
(111)
Autobiografia
(105)
Powieść dziecięca polska
(105)
Publikacje fachowe
(102)
Książka zabawka
(100)
Poezja polska
(97)
Komedia kryminalna
(93)
Dystopia
(91)
Lektura z opracowaniem
(90)
Dokumenty dźwiękowe
(84)
Przepisy kulinarne
(82)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(79)
Adaptacja literacka
(78)
Poradniki
(76)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(75)
Powieść dziecięca angielska
(75)
Pamiętniki polskie
(74)
Komiks przygodowy
(73)
Dramat (gatunek literacki)
(70)
Encyklopedia
(68)
Powieść polska
(67)
Powieść francuska
(60)
Powieść szwedzka
(59)
Opowiadanie dziecięce kanadyjskie
(57)
Powieść młodzieżowa angielska
(56)
Felieton
(55)
Legendy i podania
(55)
Materiały pomocnicze dla szkół
(53)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(52)
Opowiadanie polskie
(51)
Ćwiczenia i zadania
(51)
Publicystyka polska
(49)
Literatura dla dzieci
(48)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(48)
Audiobooki
(47)
Książki dla przedszkolaków
(47)
Wywiad rzeka
(47)
Opowiadania i nowele biograficzne
(46)
Raport z badań
(46)
Saga
(46)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(45)
Adaptacja komiksowa
(44)
Opowiadanie
(44)
Relacja z podróży
(43)
Rymowanki
(43)
Powieść niemiecka
(39)
Podręczniki
(38)
Przewodnik turystyczny
(38)
Literatura polska
(37)
Publikacje popularnonaukowe
(37)
Publikacje
(36)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(43)
Medycyna i zdrowie
(14)
Hobby i czas wolny
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Kultura i sztuka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie II - Łódź : Feeria, 2023. - 364 strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności. Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NB (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś, nawet bez przepisu, i odkryj sekret CZTERECH SKŁADNIKÓW. Już nigdy nie będziesz kurczowo trzymać się przepisu ani zazdrościć kucharzom, którzy potrafią ugotować coś z niczego! Przełomowa metoda czterech składników pozwala improwizować w kuchni dzięki prostej formule – o smaku decydują cztery kluczowe elementy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych. Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie : pasty, dipy, kremy / Iwona Orzechowska-Zeidler. - [Wydanie pierwsze] - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2020. - 191, [1] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego – lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia. Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła oraz domowe pieczywo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Makarony świata / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 287, [1] strony : fotografie ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami. Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. Dla kinomanów jest słynny włoski western spaghetti, a dla pastafarian - Latający Potwór Spaghetti, bóstwo makaronowej religii. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo „zwieńczać” codzienne posiłki deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółowe instrukcje i kolorowe zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Kilkadziesiąt prostych, świetnych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek – na świąteczne okazje lub na co dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Krępsko
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Surowe pożywienie może mieć zbawienny wpływ nie tylko na Twoją sylwetkę, ale także na stan zdrowia całego organizmu. Większość schorzeń, jakie Ci doskwierają wynika bowiem z zakłóceń przepływu energii spowodowanych niewłaściwym sposobem odżywiania. Dzięki sprawdzonemu trzytygodniowemu programowi zmienisz swoje nawyki żywieniowe i w pełni naturalnie będziesz sięgać tylko po te produkty, które wpłyną korzystnie na Twoje zdrowie. Najbliższe 21 dni będzie procentowało przez lata. Od problemów skórnych, przez nerwice, po spadek odporności - klucz do uzdrowienia tkwi w tym, co jesz. Dzięki tej książce będziesz wybierać wyłącznie produkty sprzyjające zarówno usprawnieniu metabolizmu, jak i uruchomieniu naturalnych procesów uzdrawiania w Twoim ciele. W efekcie otrzymasz nie tylko piękny, ale i całkowicie odporny na choroby organizm. Pomogą Ci w tym gotowe i wypróbowane, już przez miliony osób, przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
ODKRYJCIE SMAKI I AROMATY ŚWIATA ZE ZWYCIĘZCĄ I UCZESTNIKAMI ÓSMEJ EDYCJI PROGRAMU „,MASTERCHEF JUNIOR POLSKA“ ! Dobra zabawa i tworzenie niezapomnianych smaków - to przepis na sukces Ignacego Jabłońskiego, zwycięzcy programu, który podbił podniebienia wymagającego i profesjonalnego jury.Teraz młody szef kuchni dzieli się swoimi przepisami na pyszne dania bezmięsne. Do stworzenia tej książki zaprosił innych uczestników, którzy przygotowali swoje najlepsze potrawy. Egipt, Filipiny, Francja, Grecja, Izrael, Hiszpania, Tajlandia, Portugalia, Turcja, Włochy i oczywiście Polska - to kraje, których kuchni możecie zasmakować dzięki daniom młodych kucharzy. Zapraszamy w niezapomnianą kulinarną podróż!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (Gotowanie) (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Endometrioza : leczenie dietą : 170 przepisów / dr Hanna Stolińska. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2021. - 349, [3] strony : fotografie, iustracje ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o endometriozie oraz 170 przepisów na pyszne posiłki, które pomogą zatrzymać jej rozwój. Szacuje się, że na endometriozę cierpi niemal 2 miliony kobiet w Polsce. To najczęstsza przyczyna dolegliwości bólowych w obrębie miednicy mniejszej i bardzo częsta przyczyna niepłodności. W książce Endometrioza. Leczenie dietą znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także 170 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Jelito drażliwe : leczenie dietą : 140 przepisów / Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2018. - 255, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem? To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Sądzę, że największą pochwałą, jaką można otrzymać w trakcie przygotowywania posiłku, jest usłyszenie od Babci: „ja nie potrafię zrobić czegoś tak dobrego”. I właśnie to mnie spotkało. I zdarzyło mi się, że Babcia poprosiła mnie, abym ją – skarbonkę wiedzy kulinarnej – nauczył pieczenia chleba i focacci. Przepojony tym sukcesem, bardziej niż powodzeniem pierwszego wydania tej książki, podjąłem się zadania uczynienia z tego drugiego wydania czegoś wyjątkowego. Zasadnicza część pozostała taka sama – zawiera przepisy jak produkować chleb w domu i jak dbać o jego stałą doskonałość. Do tych przepisów dodałem wiele innych, także najnowszych – jak focaccia z Recco, chleb cafone, pizza (jej brak w poprzednim wydaniu jest niewybaczalny). W ten sposób powstał poradnik oparty na praktycznym doświadczeniu, znacznie bogatszy od poprzedniego, za którego pomocą możemy naprawdę nauczyć się pieczenia chleba – ale nie tylko: można lepiej jeść, zaoszczędzić pieniądze, a także i czas, gdyż sami się przekonamy, że wyprodukowanie chleba wymaga mniej czasu niż kupienie go! Omówione tematy: Dlaczego warto piec chleb w domu – czas i koszty, Podstawy pieczenia chleba, Ciasto i jego rośnięcie, Receptura podstawowa, Dobór mąki, Triki, aby ciasto lepiej rosło, Przepisy regionalne i specjalne: chleb arabski, chleb apulijski (czyli z Altamury), chleb toskański, chleb przaśny (maca), pan brioche, babka, focaccia, pizza, chleb cafone, chapati, plecionka żytnia, Porady praktyczne jak piec chleb w domu, Receptury potraw z chleba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Idealna książka kucharska dla odkrywców nowych smaków,małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej! Do dzieła!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (02.053.2) (gotowanie) (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Autorka udowadnia, że choroby autoimmunologiczne można pokonać… zdrowym odżywianiem. Proponuje Ci prostą i skuteczną dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka tej książki kucharskiej w przeszłości zmagała się chorobami przewlekłymi jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej rad i wskazówek, a przede wszystkim – z jej przepisów na smakowite dania, Ty też możesz powrócić do zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Co Ci leży na sercu : dieta w chorobach układu krążenia / Ewa Trusewicz - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 254, [2] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 22 cm.
Choroby układu krążenia są zdecydowanie główną przyczyną zgonów w Polsce. Zatrważające jest to, że jeszcze w roku 1960 choroby sercowo-naczyniowe odpowiadały za mniej niż jedną czwartą (23,4%) wszystkich zgonów, a już w 1991 roku były przyczyną ponad połowy śmierci (52,7%)! Jak wypadamy na tle innych krajów? W skali światowej… dość blado. Według WHO w 2017 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 31% ludności na świecie, 85% tych zgonów spowodowanych było zawałem serca lub udarem. Choroby sercowo-naczyniowe to grupa chorób naczyń serca, mózgu i naczyń obwodowych. Do najczęstszych należą: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń mózgu, choroba wieńcowa, zakrzepica żył, arytmia. Po tych dość smutnych, suchych faktach – promyk nadziei! Aż w 80% przypadków można zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym! Książka Ewy Trusewicz „Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia” nie jest kolejnym poradnikiem o tym, jak należy odżywiać się w miażdżycy. Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre „złote rady” idą na skróty i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach. Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia. Na czym polega mit „złego” i „dobrego” cholesterolu? Czy smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy słusznie unikasz w diecie jajek i masła? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy dietą można wyregulować ciśnienie? To tylko kilka z ogromu zagadnień poruszanych w książce, która powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Zdrowie w głowie : odżywianie przez świadome gotowanie / Ullenka. - Wydanie pierwsze - Warszawa : Luna, 2023. - 346, [6] stron : fotografie kolorowe : 25 cm.
Kontynuacja bestsellera Zielony sekret zdrowia, który podbił serca tysięcy czytelników. Jest odpowiedzią na setki zapytań sympatyków autorki o więcej porad i przepisów kulinarnych. Zdrowie w głowie wprowadzi Cię w tajniki bezśluzowego stylu odżywiania – metody Ullenki polegającej na oczyszczaniu i regeneracji organizmu w drodze do odbudowy zdrowia. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów, propozycję jadłospisu oraz materiały na temat łączenia pokarmów, które stanowią alfabet żywieniowy. Dowiesz się, jak poprawnie łączyć ze sobą składniki pokarmowe, dlaczego jest to takie ważne i kiedy skutecznie działa. Dzięki tej książce poszerzysz swoją świadomość na temat własnego ciała i umysłu oraz będziesz mieć pod ręką zbiór receptur na każdą okazję. Nauczysz się jak w korzystny dla zdrowia sposób spełnić każdą swoją kulinarną zachciankę. Jeśli szukasz sposobu na trwałą zmianę, a nie jedynie diety, wypróbuj przepisy Ullenki. To styl życia, który poprzez lekkość i prostotę odżywiania pomoże Ci przywrócić równowagę i obudzić Twoją świadomość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia: uzdrawianie poprzez roślinne gotowanie/ Ullenka - Warszawa : Wydawnictwo Luna, 2022. - 374, [2] strona : ilustracje ; 21 cm.
"Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie." Jeśli szukasz sposobu na rozwiązanie problemów zdrowotnych, chcesz o siebie zadbać i oczyścić organizm, poznaj kuchnię Ullenki. "Zielony sekret zdrowia" to poradnik na temat zdrowego odżywiania zawierający ponad 130 przepisów na apetyczne dania z prostych składników, zgodnych z ludzkim metabolizmem i nieobciążających nadmiernie trawienia. Ullenka tworzy je od wielu lat. Podstawą receptur są owoce i warzywa, które wzmacniają organizm i chronią go przed negatywnymi skutkami współczesnego życia. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przyrządzić świeże potrawy, tak aby były zdrowe i smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
skontrum
Książka
W koszyku
Jedz pysznie i chudnij / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 255, [1] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą. Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków. W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NB (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej